Lange termijn denken

1 dec. 2016 - Door: Kaz van Wel

Als persoon moet je in het leven gigantisch veel keuzes maken. Grote keuzes maken doe je meestal niet zomaar, daar ben je je sterk van bewust. Maar de meeste keuzes die je maakt zijn klein en dit doe je vaak ook onbewust.  

De keuze om van baan te wisselen daar kan je nachten van wakker liggen, maar de keuze wat je neemt als lunch, doe je misschien onbewust.

Daarnaast kun je het maken van keuzes in een spectrum plaatsen van korte termijn winst en lange termijn winst. Waarbij ‘winst’ niet persé om geld gaat, maar meer om de best mogelijke uitkomst.

Een luchtig voorbeeld: lunchtijd

Stel, je zit op je werk en het is bijna lunchtijd, je hebt nog wel beleg maar het brood is op. Daarnaast heb je nog een aantal belangrijke mails te beantwoorden van je leidinggevende en je heb enorm veel zin in iets lekkers. 

Korte termijn

Wat is hierbij de korte termijn keuze? Je handelt zo snel mogelijk de mailtjes af en in de bedrijfskantine neem je een lekkere hamburger met frietjes. 

Op de korte termijn heb je gigantisch veel winst: Je leidinggevende is blij en stuurt je een bedank mailtje terug voor het snelle afhandelen. Daarnaast heb je die gigantische trek die je had gestild en zit je nu tevreden met een gevulde maag weer achter je bureau.

Dat klinkt goed, toch? Zeker, maar laten we eens kijken naar een andere manier van handelen: 

Lange termijn

Je merkt op dat je nog wel beleg hebt maar geen brood en je besluit om naar de supermarkt in de buurt te lopen, om daar een brood te kopen.

Na een ietwat saaie maaltijd kom je terug op je werkplek en staat je leidinggevende boos naast je bureau en vraagt waarom je niet eerder die mails kon beantwoorden, je verteld hem dat je het niet ging redden voor de lunch en dat je ook nog brood moest halen. Hij loopt geërgerd weg.

Dat klinkt minder leuk. Maar laten we eens kijken naar de voordelen op de lange termijn:

  • Je hebt €5,00 bespaard door goedkoop te lunchen, wat toch weer .5% is van de €1.000 is die je voor die vakantie aan het sparen bent.
  • Je hebt jezelf een middag dip bespaard door licht te lunchen en wat beter is voor je algehele gezondheid (en meer energie geeft op de lange termijn)
  • Je hebt je leidinggevende geleerd, dat je niet zijn slaaf bent, en dat jij je eigen werktempo bepaald, zonder dat hem direct te hoeven vertellen.

Zo zie je maar dat een kleine keuze op de lange termijn een behoorlijke impact kan hebben.

Een zwaar voorbeeld: van baan wisselen

Stel je zit al 5 jaar op dezelfde plek dezelfde dingen te doen die je op geen enkele wijze als persoon doen groeien en je salaris kan ook wel een boost gebruiken. Een paar dagen later zie je een vacature voorbij komen waarin je 2 keer zoveel kan verdienen en ongeveer hetzelfde werk kan doen. Aan de andere kant zou je het liefst een eigen bedrijf willen starten maar hebt geen idee hoe je aan klanten gaat komen en of je het wel red in je eentje.

Korte termijn

Op de korte termijn is de keuze simpel, je stapt over naar de beter betalende baan, waarin je hetzelfde werk moet doen en dus weinig risico loopt.

Het nadeel is dat omdat je nog steeds je passie niet kunt volgen je na een jaar met hetzelfde gevoel in je buik zit. Je verdient ondertussen wel meer geld maar je haalt weinig plezier uit je werk waardoor je ook niet het beste uit jezelf kunt halen wat ook weer gevolgen zal hebben.

Lange termijn

Een lange termijn beslissing kan zijn om tóch de stap te zetten om voor jezelf te beginnen. Grote kans dat je het eerste jaar maar weinig verdiend en niet genoeg klanten kan vinden. Je worstelt met alle complexiteit die het runnen van een eigen zaak met zich meebrengt en vraagt je af of je wel de goeie keuze hebt gemaakt.

Grote kans dat na een jaar de zaak begint te lopen en je geld kan verdienen met wat je het liefste doet, waarbij jou enthousiasme en energie aanstekelijk werken bij je klanten en je succesvol verder gaat met je bedrijf.

Zelfs als blijkt dat je niet succesvol zult worden met je eigen bedrijf, heb je wel gigantisch veel geleerd over jezelf en ben je een flinke ervaring rijker. Je kunt dan met een gerust hart weer gaan doen wat je daarvoor deed, wetende dat je alles uit de kast hebt gehaald om je droom waar te maken, maar dat het blijkbaar niet bij je past.

Persoonlijke groei

Zoals je kunt zien is het verschil in lange en korte termijn denken veel abstracter bij grote keuzes. En daarom extra complex. Aan de andere kant zijn in het eerste voorbeeld de voordelen overzichtelijk en duidelijk maar gemakkelijk over het hoofd te zien.

De lange termijn keuze maken is meestal de moeilijke keuze maken. De keuze waarbij je anderen moet teleurstellen of waarbij je zelf een moeilijke (maar tijdelijke) periode moet  overbruggen. Bij het kiezen van de lange termijn keuze komt meestal persoonlijke groei kijken.

Lange termijn denken bij Kiksaus 

Ik probeer zelf zo vaak mogelijk voor de lange termijn te kiezen. Zo heb ik in het verleden veel verleidingen moeten weerstaan zodat ik geld kon besparen, waarmee ik uiteindelijk voldoende buffer had opgebouwd om voor mezelf te kunnen beginnen. 

Ook nu wordt ik veel in verleiding gebracht om als freelancer bij een bedrijf aan de slag te gaan, waarbij ik snel veel geld kan verdienen, maar dat is niet mijn passie en past niet bij mijn lange termijn strategie. 

Ik wil zoveel mogelijk eigen klanten werven zodat ik daar met passie voor kan werken en dat ik zelf zoveel mogelijk ervaring hiermee op doe zodat ik ze later ook weer beter van dienst kan zijn.

Voor mijn klanten denk ik ook op de lange termijn. Wat is op de lange termijn de beste keuze? Een Open source element gebruiken, of zelf iets ontwikkelen? 

Heeft het zin om alles te automatiseren? Soms wil een klant dat ik iets voor ze ontwikkel, maar als ik weet dat het automatiseren meer gaat kosten dan het handmatig te onderhouden, dan adviseer ik ze dat te doen, ondanks dat ik geld zou kunnen verdienen met de ontwikkeling van het automatiseren.

Wilt u ook uw website, webshop of webapplicatie laten ontwikkelen door een persoon met lange termijn visie? Neem dan gerust contact met mij op.



Tekstredactie:
Christel Terwiel